Bergman Blog

Lenticular
"Ja wij drukken ook lenticular"  

"Ja wij drukken ook lenticular", kan ik met regelmaat beantwoorden. Een aantal keer per week  krijgen wij de vraag "kunnen jullie dat ook". Hoewel het een techniek is die al jaren bestaat is het niet zo dat iedere drukkerij kennis en ervaring heeft met deze techniek. Klanten noemen het ook wel 3D, bewegend drukwerk, flippo's, flipflop, animatie of holografisch.

Geen idee is ons te gek

Profiteer van onze kennis en ervaring en realiseer de meest ludieke promoties. 

De spelregels van lenticular

Als in 2006 zijn wij gestart met het testen van de techniek. Dat ging niet altijd even soepel. Hoewel er veel richtlijnen te vinden zijn is het geen exacte wetenschap. Één verkeerde stap in het proces geeft een onverwacht resultaat. Gelukkig hebben we door de jaren heen veel ervaring kunnen opdoen en kunnen zo goed voorspellen wat het beste resultaat geeft. Met de komst van de digitaal aangestuurde belichtings apparatuur is het mogelijk om drukplaten te maken met een vaste maatvoering en hoge kwaliteit.

Voorheen hadden we nog het obstakel van de inkt droging, maar ook dat is ondervangen met onze UV-droging. Het kwam wel eens voor dat de gehele drukkerij, studio en kantine vol lag met kunststof lenticular vellen. Zo konden we ook donkere vlakken drukken en deze op tijd uitleveren. Niet ideaal, maar deze methode werkte beter dan wanneer we de kostbare vellen de volgende ochtend op de pallet aan elkaar geplakt aantroffen. Gelukkig kunnen we nu ook een enkele proef maken wat veel zicht geeft op het gewenste resultaat. Naast de regels bij productie zijn er minstens zoveel regels bij de voorbereiding. Ook daar hebben we meer dan eens onvoorziene resultaten behaald. Elk effect heeft zijn eigen eisen. Maar ook het design heeft veel invloed. Ik kan me nog goed herrineren dat ik ooit een poster maakte met diverse ronde vormen. Door een fout in de berekening werden het geen bollen maar deuken.

Van 2D naar 3D

Er zijn diverse manieren om een bestand voor te bereiden. Dat kan met losse element óf een plat beeld welke ik kan omzetten naar 3D vormen. In dat laatste geval gaan er heel wat uurtjes Photoshop werk in zitten. Zo hebben we ooit de nachtwacht in 3D gemaakt. Alle figuren los geknipt en vervolgens de achtergrond terug "geschilderd". Best een exact werkje. Wanneer ik Central Park heb omgetoverd naar een 3D bestand kon ik met de bomen en struiken wat makkelijker smokkelen maar details vragen toch meer aandacht.

Door de ervaring die wij door de jaren hebben opgedaan zijn we in staat te adviseren wanneer we een ontwerp onder ogen krijgen. In sommige gevallen kan de klant aan de hand van een fysieke proef toch akkoord voor druk geven ondanks het beeld wat naar onze zin te veel ruis geeft. We zijn erg kritish op het eindresultaat maar soms is een deadline meer van belang of is de boodschap ruimschoots duidelijk. Het is een erg mooie techniek om mee te werken. Het resultaat is eigenlijk altijd indrukwekkend.

 

vraag gratis een monsterbox aan

Maak kennis met ons veelzijdige aanbod van materialen, kleuren, gewichten en inspiratie!

Hierom kies je voor bergman media

Alle techniek en expertise in eigen huis
Klein team van specialisten
Creatief en oplossingsgericht

huisstijl

Briefpapier

Bureau onderleggers

Jaarverslagen

Mappen

Visitekaartjes